Nu kopen

Wat is IPMA?

International Project Management Association

IPMA staat voor “International Project Management Association”. Dit is de overkoepelende organisatie van nationale platformen voor Project Management. IPMA kent verenigingen in 70 landen en heeft meer dan 50.000 leden. IPMA heeft de “International Competence Baseline” ontwikkeld waarin staat beschreven waaraan een projectmanager, programmamanager, portfoliomanager en PMO-er moet voldoen, onderverdeeld in vier niveaus. Deze organisatie stelt de eisen voor de IPMA-certificeringen. Binnen IPMA kun je je certificeren in projectmanagement, programmamanagement, PMO en Agile.

IPMA competenties

Wat zijn de groepen competenties waar een goede projectmanager aan zou moeten voldoen of in ieder geval moet kunnen? De International Project Management Association (IPMA) heeft een overzicht van competenties samengesteld. Dat is de International Competence Baseline (ICB).

De ICB bevat drie groepen competenties: People, Practice en Perspective.

Practice

‘Practice’ zijn de vaktechnische vaardigheden zoals het plannen, rapporteren en beheersen van risico’s.

Perspective

‘Perspective’ zijn de competenties die je nodig hebt om samen te werken met anderen. In projecten heb je altijd te maken met verschillende soorten professionals, zoals financiën, HR, IT, wetgeving of veiligheid. Om goed te kunnen samenwerken is het handig dat je daar ook iets wat vanaf weet. Samen vormen deze drie groepen competenties een volledig beeld van het vak van projectmanager.

IPMA-projectmanagement niveaus

Voor projectmanagement bestaan er vier IPMA-niveaus waarin je kunt certificeren. Zo kan iedereen die actief is in projecten een passend niveau vinden. Als je een projectmedewerker of beginnend projectmanager bent, dan is IPMA D voor jou. Wanneer je minimaal drie jaar ervaring hebt, is IPMA C wellicht passend. Vervolgens is IPMA B voor de projectmanager met minimaal vijf jaar aantoonbare ervaring in complexere projecten. En uiteindelijk is IPMA A bedoeld voor de meest ervaren projectmanagers. Per certificeringsniveau gelden andere examenonderdelen, toelatingseisen en tarieven.

IPMA A

IPMA A is bestemd voor de zeer ervaren professional. Met het IPMA A-certificaat bewijs je complexe projecten, programma’s of portfolio’s zelfstandig te kunnen leiden. Je treedt hiermee toe tot een exclusief gezelschap. Certificeren op IPMA-A-niveau kan op drie domeinen: project-, programma- en portfoliomanagement.

IPMA B

Voor de ervaren senior projectmanager met meer dan 5 jaar ervaring in het management van complexe projecten is de IPMA B certificering ideaal. Bij het succesvol afleggen van het IPMA B mag je de internationaal erkende titel Certified Senior Project Manager dragen.

IPMA C

IPMA C is het traject dat geschikt is voor de projectmanagers en projectleiders met ongeveer drie of meer jaar ervaring. Tijdens deze IPMA C training bestudeer je de theorie thuis door het lezen en bestudering van de theorie, het kijken van video’s en het oefenen van vragen. Je bent dan optimaal voorbereidt voor iedere trainingssessie zodat je individueel en in kleine groepen kunt oefenen. Je wordt uitgedaagd om met de opgedane kennis met (creatieve) oplossingen te komen voor de praktijkcases.

IPMA D

Deze training is de ideale voorbereiding op het IPMA D theorie-examen van IPMA Certificering Nederland en jouw rol als projectmedewerker of beginnend projectmanager in organisaties. De training is gebaseerd op de ICB-4 eindtermen versie 1.3. Naast gerichte kennisoverdracht, richt de training zich op de praktische toepassing van verkregen inzichten en kennis. IPMA D biedt uitstekende mogelijkheden om door te groeien in projectmanagement en in je professionele carrière.

IPMA Agile Leadership

Werk je in een agile omgeving en je wil jouw kennis over agile verbreden? Dan is deze training uitermate geschikt. Vooral Scrum masters, Product Owners, Agile coaches, Agile projectleiders en programmamanagers hebben veel baat bij deze training.

IPMA PMO

Als PMO-medewerker ondersteun je op professionele wijze projecten, programma’s of portfolio’s binnen jouw organisatie. Zo ontwikkel en beheer je processen, procedures, werkinstructies, tools en technieken. Ook adviseer je het management hierover. Je zorgt ervoor dat projecten binnen je organisatie sneller starten en dat de leerpunten uit projecten breed worden uitgedragen.

Bestel IPMA® Compact vandaag nog

Dit boek is bedoeld als naslagwerk voor iedereen die professioneel met projectmanagement bezig is, of die zich wil certificeren volgens IPMA ICB4 normen (IPMA-B, -C, -D of –PMO). Het boek volgt de competentie baseline van IPMA en is daarmee een ideaal boek ter ondersteuning van een training IPMA.

Bestellen
Copyright © 1991 – 2024 Lagant | Alle rechten voorbehouden
Realisatie: Blauwe Nacht